Storm water management and infiltration system

Storm water management and infiltration system

With the roof completed, it was time to fix the water issues around the building at grade. The original storm water connection to the town water and sewer lines failed and water from the roof and surrounding ground was leaking into the basement. The process began with the installation of a storm water management and infiltration system to collect this water and recharge the ground, meeting current town and LEED requirements.

The Zoning Board of Appeals gave approval to create two live/work, townhouse studios withinthe building (now in progress.) This offered an opportunity to install infiltration chambers tocollect storm water and recharge the earth under the parking area.

 

 

A 25’ x 15’ x 4’ hole was excavated for the infiltration area.

A 25’ x 15’ x 4’ hole was excavated for the infiltration area.

Followed by laying Cultec infiltration chambers and filling with crushed stone.

Followed by laying Cultec infiltration chambers and filling with crushed stone.

The infiltration chambers were connected to the drainage pipes.

The infiltration chambers were connected to the drainage pipes.

Filter fabric covered the infiltration chambers and cleanouts were installed

Filter fabric covered the infiltration chambers and cleanouts were installed

With the new infiltration chambers ready for collection of water, the next step was to trenchfor the new piping and install a new gas service for the two new townhouses. The badlydeteriorated, existing stair was in the way of the trench and expanded parking area.The stair was removed and granite salvaged for sculpture to be designed.

 

Existing concrete sidewalk was removed and the gas line excavated

Existing concrete sidewalk was removed and the gas line excavated

Installing the new gas line.

 

With the gas line installed the next challenge was to install the perimeter drainage and connect the downspouts to the infiltration chambers.

 

 

 

Once the rubble was removed, rebuilding a new wall began with a salvaged, vertical granite transition piece, celebrating the joint between the remaining existing wall and the new retaining wall.

 

 

A 40 mil poly barrier was installed, sloping away from the building and covered with crushed stone. The perimeter drain was laid.

 

The next step was to connect the piping to the downspouts and infiltration chamber.

 

Finished detail of the downspout tie in

Finished detail of the downspout tie in

 

With the drainage connected to the filtration tanks, the gas line completed
and all backfilled,the focus turned to installing the final hardscape,
landscape and sculpture. First, a brief break.